Traject

De man

Als een vrouw gebruik wilt maken van inseminatie zal daar allereerst een donor aan te pas moeten komen. Er wordt op verschillende websites heel duidelijk uitgelegd dat de donor absoluut niet de verwekker van het kind is. De donor heeft met de verwekking niets te maken. Een verwekker is namelijk iemand die via de natuurlijke manier het kind verwekt en is hierdoor ook direct de juridische vader van het kind. Dit is bij spermadonatie niet zo. 

Het is belangrijk dat een man een goede motivatie aanlevert. Sinds anoniem doneren niet meer mogelijk is, zijn de motivaties van donoren veranderd. Volgens een artikel uit dagblad Trouw is het type man dat sperma doneert veranderd sinds de aanpassing van de anonimiteitswet. De man doneert vanaf 2004 veel meer met een voortplantingswens. Het blijken vaak singles. Een man moet tussen vaak tussen de 21 en 45 jaar zijn.

Na het eerste gesprek bij een spermabank wordt een man getest op SOA’s. Deze test wordt elk half jaar afgenomen. Als het zaadmonster is afgenomen wordt dit ingevroren. Als de zaadjes dit overleven kunnen ze gebruikt worden voor inseminatie. Met het zaad van een donor mogen meestal niet meer dan 25 vrouwen zwanger worden. De duur van het doneren varieert van een half jaar tot maximaal twee jaar.

De man wordt na het doneren gevraagd om een donorpaspoort in te vullen. In dit paspoort staan uiterlijke kenmerken, karaktereigenschappen, opleiding en bijvoorbeeld hobby’s. Er staat geen informatie in over de identiteit van de donor. Het donorpaspoort kan vanaf het zestiende levensjaar van een kind worden opgevraagd.

De keuze voor een kind gaat niet over een nacht ijs. Zeker niet in het geval van een alleenstaande vrouw die de keuze heeft gemaakt voor kunstmatige inseminatie. Voordat de inseminatie plaats kan vinden, moet de vrouw een lang traject doorlopen.


De vrouw

De vrouw kan voor informatie aankloppen bij de huisarts of direct contact opnemen met het ziekenhuis of KID-centrum. Bij de meeste KID-centra of ziekenhuizen kan een vrouw tot haar 42ste gebruik maken van kunstmatige inseminatie. In het buitenland wordt ook nog op latere leeftijd geïnsemineerd.
De vrouw dient een vragenformulier in te vullen en aan de hand daarvan zal zij worden uitgenodigd voor een gesprek.

Het intakegesprek wordt gehouden door een ervaren psycholoog. Uit het gesprek moet duidelijk worden of de vrouw bestand is tegen alle mogelijke hobbels die horen bij het opvoeden van een kind.  Er wordt gekeken naar de weerbaarheid, incasseringsvermogen en de timing van de inseminatie. Aan de hand van dit gesprek zal de psycholoog met het team overleggen of de vrouw geschikt is voor KID.
Als de vrouw door de selectie heen komt, wordt zij nogmaals op gesprek gevraagd. In het tweede gesprek zal zij praten met de KID-verpleegkundige. In dit gesprek zal de verpleegkundige uitleggen hoe het traject in zijn werk gaat.

Voor 2004 kon een vrouw gebruik maken van een A- of B-loket/donor. Na het aanpassen van de anonimiteitswet is er tegenwoordig alleen nog de keuze voor een bekende donor. Echter, de vrouw kan kiezen voor een donor via de spermabank, maar ook voor iemand uit haar eigen omgeving. Het tweede is een zogenaamde C-donor. In, bijvoorbeeld, Spanje of Denemarken kan een vrouw nog wel gebruik maken van een anonieme donor.

Na alle verplichte gesprekken te hebben gevoerd kan de vrouw voorkeur uitspreken over het uiterlijk van de donor. Dit kan bijvoorbeeld de kleur van de ogen of van het haar zijn. Er wordt geen keuze gemaakt die gebaseerd is op het innerlijk. Het KID-centrum zal naar aanleiding van de eventuele voorkeuren een goede match maken.

Om de periode van de ovulatie te bepalen moet de vrouw thuis haar cyclus in de gaten houden. Als de test positief blijkt, kan de vrouw dit via internet of telefonisch contact laten weten aan het ziekenhuis of KID-centrum. Zij wordt dan twee keer achtereenvolgend geïnsemineerd. Dit kan echter per ziekenhuis of centrum verschillen. De vrouw heeft meestal twaalf inseminatie kansen. De kans is aanwezig dat de vrouw na een x-aantal inseminaties niet zwanger is. Het verschilt per centrum of er dan eerst onderzoekjes bij de vrouw worden gedaan, voordat alle kansen gebruikt worden.

Ik heb geprobeerd een zo goed mogelijk beeld te scheppen van beide trajecten. Dit kan afwijken, omdat het er niet in alle centra en ziekenhuizen hetzelfde aan toe gaat.

Advertenties

2 thoughts on “Traject

  1. Wow, had niet gedacht dat het zo”n omvangrijk circuit was. Verder weet ik niet wat ik moet denken van het feit dat een psycholoog bepaald of jij in aanmerking komt. Beetje dubbel gevoel krijg ik daarover. Aan de ene kant de machtspositie over het wel dan niet invullen van de kinderwens, anderzijds de bescherming van het toekomstige kindje. Maar een alternatief zou ik op dit moment ook niet kunnen verzinnen. Maar wel heel afwijkend van een ‘normale’bevruchting.
    Complimenten voor je duidelijke uiteenzetting! X

    • Inderdaad een ontzettend langdurig proces. Ik denk dat het wel goed is dat die gesprekken met de psycholoog er zijn. Alhoewel het inderdaad lastig is dat iemand voor jou bepaald of je wel of geen kindje op de wereld ‘mag’ zetten. De psychologen zijn wel heel ervaren.

      Bedankt voor je compliment!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s